Akkerbouw

Nieuws 1330 x bekeken

Europarlement komt op voor kwekersrecht

De christendemocraten en de sociaal-democraten in het Europees Parlement vragen de Europese Commissie geen patenten toe te staan op biologische processen. Het kwekersrecht moet beschermd worden, aldus de EVP en de S&D-fractie.

In onderhandelingen met andere landen over patenten en octrooien moet de Europese Commissie daar rekening mee houden, aldus de twee grootste fracties in het Europees Parlement.

'Planteneigenschappen mogen niet worden geclaimd'

Het Europees Parlement stemt donderdag over patenten in de plantenveredeling. CDA'er Annie Schreijer zegt dat kleine veredelaars de planteneigenschappen hard nodig hebben om nieuwe plantenrassen te kunnen ontwikkelen. Die eigenschappen mogen niet worden geclaimd door grote bedrijven als Syngenta of Monsanto, aldus Schreijer. "Toch dreigen juist grote kapitaalkrachtige bedrijven de touwtjes in handen te krijgen, door eigenschappen van planten te patenteren", aldus Schreijer.

Genetische diversiteit waarborgen

Plantenveredeling is een innovatief proces, dat sinds het ontstaan van de landbouw door boeren en boerengemeenschappen wordt uitgevoerd. Ongepatenteerde raseigenschappen en veredelingsmethodes zijn van belang voor de genetische diversiteit, aldus de resolutie.

Copa-Cogeca tegen patentering plantengenen

Copa-Cogeca waarschuwt dat het toenemende gebruik van het octrooien in de agrarische veredeling een groot risico is voor de Europese landbouw. Volgens secretaris-generaal van de Europese organisatie voor boeren en coöperaties Pekka Pesonen is patentering niet het juiste instrument om intellectueel eigendom in de landbouw te garanderen. "Alle genen die de natuur kent, kunnen niet worden gezien als uitvinden", aldus de Fin in een brief aan de voorzitter van het Europees Parlement. Copa-Cogeca hoopt dat de Europese politiek vasthoudt aan het kwekersrecht zoals dat al vele decennia geldt.

Biodiversiteit neemt af

Door de oprukkende patentering neemt de biodiversiteit volgens de organisatie op termijn af. Door patentering zal volgens Copa-Cogeca namelijk een steeds kleiner aantal veredelaars en veredelingsprogramma's overblijven. Bovendien wordt door patentering veel geld verspilt aan juristen, in plaats van onderzoek en ontwikkeling.

Afhankelijker van grote zaadbedrijven

"Veel kleine en middelgrote bedrijven worden richting een bankroet gedreven", aldus Pesonen. "Dat leidt tot meer consolidatie en minder innovatie in de veredeling, en meer afhankelijkheid van de grotere zaadbedrijven." De grote zaadbedrijven zelf zijn voor patentering, omdat de mogelijkheid een uitvinding en dus winsten te beschermen volgens hen innovatie juist bevordert.

Of registreer je om te kunnen reageren.