Akkerbouw

Nieuws

Europarlement bepleit kwekersvrijstelling

Het Europarlement heeft in grote eensgezindheid gepleit voor het herstellen van het kwekersrecht. Het parlement roept de Europese Commissie op een stokje te steken voor de octrooiering van planteneigenschappen.

Aanleiding voor de oproep van het Europees Parlement is een uitspraak van de Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooi Bureau in maart van dit jaar. Daarin hield het octrooibureau een patent op planteneigenschappen in stand.

'Race op planteneigenschappen waar teler dupe van wordt'

Bas Belder (ChristenUnie/SGP) zei namens de conservatieve fractie in het Europees Parlement dat de huidige situatie leidt tot een race op planteneigenschappen door grote bedrijven, waar uiteindelijk de gewone teler de dupe van wordt. "We moeten de volledige kwekersvrijstelling waarborgen", aldus Belder, die bijval kreeg van onder andere de VVD'er Jan Huitema (liberale fractie), Anja Hazenkamp (Partij voor de Dieren) en Annie Schreijer-Pierik (CDA).

Oproep aan Martijn van Dam: regel kwekersrecht definitief

Huitema riep staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) op tijdens het Nederlands voorzitterschap de vrijstelling van het kwekersrecht definitief te regelen. "Het Europees Parlement is nu luid en duidelijk geweest."

Of registreer je om te kunnen reageren.