Akkerbouw

Nieuws

Dagelijks aardappelen controleren

Begin december heeft Mark Hesselmans in Esbeek (Noord-Brabant) de aardappelen in de bewaring onder controle. Dat wil niet zeggen dat ze al droog zijn. Pleksgewijs zitten in de Russet Burbanks en de Fontanes nog nesten met natte en rotte aardappelen die voortdurend vocht loslaten.

De bewaarcomputer staat daarom nog steeds ingesteld op wondheling, omdat de ventilatoren dan continue draaien en de temperatuur op peil blijft. De aardappelen zitten op zo'n 12 tot 13 graden en kachels staan stand-by om te voorkomen dat de temperatuur te ver zakt. De teler controleert zijn aardappelen iedere dag, om niet voor verrassingen komen te staan.

Rot

Het groeiseizoen verliep zonder noemenswaardige problemen. Voordat de oogst op 25 september startte viel er in korte tijd zo'n 50 tot 80 mm water; voor de doorlaatbare zandgrond geen probleem. Later bleek echter bij het rooien dat in laagtes op de leemhoudende percelen toch wel rot zat. De hoeveelheid rot viel Hesselmans erg tegen. Uiteindelijk is ongeveer een hectare helemaal niet gerooid en is een perceel af-land geleverd omdat de teler deze aardappelen niet in de schuur durfde te doen.

Firma Hesselmans teelt zo’n 100 hectare fritesaardappelen. Foto: Bert Jansen
Firma Hesselmans teelt zo’n 100 hectare fritesaardappelen. Foto: Bert Jansen

 

Lekken

De ingeschuurde aardappelen leken zich aanvankelijk goed te houden. Na een aantal warme dagen en nachten in november kwam echter het water uit de schuur met Fontanes lopen. Om de schade te beperken zijn toen 13 vrachten afgeleverd.

In een andere bewaring met roostervloer zit ook nog een slechte plek. Op advies van Tolsma is hier een ventilator bovenop gezet om er extra lucht door te trekken. Hier is het lekken gestopt. Deze hoek staat wel op de nominatie om als eerste afgeleverd te worden.

De gemiddelde bruto opbrengst van de aardappelen schat Hesselmans op zo'n 60 ton per hectare. Dat is een kleine tien ton meer dan vorig jaar. De teler weet nog niet of hij uiteindelijk ook meer af zal leveren dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.