Akkerbouw

Nieuws

DLV Plant: extra aandacht voor aardappelen

Adviesbureau DLV Plant, team zuidoost, adviseert extra aandacht te hebben voor bewaaraardappelen vanwege lekvocht uit rotte knollen en kiemrust. Door de wateroverlast in het groeiseizoen blijft het zaak om de kwaliteit goed te controleren.

Veel partijen hebben dit seizoen een korte kiemrust, neemt DLV Plant waar.

Extra drogen

Het advies voor partijen met lekvocht is om met het inkoelen ook extra te drogen. Met de gedaalde temperaturen vanaf de jaarwisseling ontstaan daarvoor ruimere mogelijkheden.

Drogen kan door in te koelen met een klein temperatuurverschil tussen product en kanaal. Zo kunnen partijen met een daling van 0,2 à 0,3 graden per dag naar 8 graden worden terug gekoeld. Partijen met veel rot kunnen beter op 10 graden worden gehouden, met kachels. Gezonde partijen kunnen worden gekoeld naar 6 tot 7 graden, afhankelijk van het ras.

Of registreer je om te kunnen reageren.