Akkerbouw

Nieuws 1505 x bekeken

Canada schat koolzaadoogst hoger in

De koolzaadoogst in Canada valt mee. Het Canadese ministerie van landbouw (AAFC) schat de productie op 17,2 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton meer dan in de schatting van eind juli.

Volgens AAFC hebben de bos- en prairiebranden in de zomer de hectareopbrengsten verhoogd, meldt de nieuwssite Agrimoney. De rook beschermde het koolzaad tijdens de bloei tegen de felle zon en zorgde voor een iets lagere temperatuur. Dat stimuleerde de korrelzetting. Er zijn dit jaar ruim 6.600 branden gemeld. Er is 4 miljoen hectare vegetatie verloren gegaan. Daarnaast was het droog in de herfst waardoor het koolzaad vlotjes kon worden geoogst.

Opmerkelijk

De verklaring van AAFC voor de hogere hectareopbrengsten is opmerkelijk. Meestal worden branden gezien als productieverlagend omdat de rook het zonlicht vermindert. Dat remt de fotosynthese en dus de opbrengsten.

Recordvoorraad

Canada heeft een recordvoorraad van bijna 20 miljoen ton koolzaad. Maar AAFC verwacht dat het verbruik en de export dit seizoen ook een record bereiken, geholpen door de waardevermindering van de Canadese dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.