Akkerbouw

Nieuws 1602 x bekeken

Bodemacademie voor regionale kennisdeling

Stichting Veldleeuwerik, LTO Nederland en het Louis Bolk Instituut beginnen samen een Bodemacademie. Dat meldt Henk Heinhuis, directeur van Stichting Veldleeuwerik.

Op veel van de LTO-ledenvergaderingen van deze winter geeft het Louis Bolk Instituut uitleg over dit gezamenlijke initiatief.

Belangrijkste productiemiddel

"We hebben samen dit plan getrokken, omdat bodem een zeer actueel thema is waar veel vragen over zijn bij telers", legt Heinhuis uit. Veldleeuweriktelers behoren niet tot de doelgroep voor de Bodemacademie. "Telers die bij Veldleeuwerik zijn aangesloten, behandelen deze thema's al in hun huidige regiogroepen. De Bodemacademie is bedoeld voor akkerbouwers die meer kennis willen vergaren van hun belangrijkste productiemiddel: bodem."

Veldleeuwerik kent al regiogroepen

Veldleeuwerik is bij de Bodemacademie betrokken, omdat de stichting al beschikt over een bestaande infrastructuur voor het begeleiden van groepen op deze thema's. Het idee is namelijk om de academie regionaal op te zetten. Heinhuis: "Wij zijn gewend om regiogroepen op te richten en te begeleiden."

Praktische bodemtools

Daarnaast kunnen een aantal praktische bodemtools, die Stichting Veldleeuwerik samen met het Louis Bolk Instituut heeft ontwikkeld, in de groepen worden ingezet.

Telers hoeven niet lid te worden van Stichting Veldleeuwerik, benadrukt Heinhuis. "Het mág natuurlijk wel. Ik kan me voorstellen dat telers nieuwsgierig worden naar de andere duurzaamheidsindicatoren zodra ze zich meer in de bodem hebben verdiept."

In oprichting

De Bodemacademie wordt in 2016 opgericht. Komende winter worden meer details duidelijk. Heinhuis geeft aan blij te zijn met dit gezamenlijke initiatief. "De betrokken partijen kunnen elkaar versterken op dit belangrijke thema."

Of registreer je om te kunnen reageren.