Akkerbouw

Nieuws 2425 x bekeken

Aviko betaalt €132 per ton in aflandpool

Aviko Potato betaalt in de aflandpool €132 per ton voor de geelvlezige rassen en Innovator. Voor de overige rassen krijgen deelnemers €127.

Het is de derde keer dat telers hun fritesaardappelen af land kunnen aanbieden in deze poolvorm. De belangstelling ervoor is groot, meldt Aviko Potato. De pool is bedoeld voor aardappeltelers die niet zelf kunnen opslaan, maar ook niet afhankelijk willen zijn van de grillen van de markt in de oogstperiode. Telers combineren deze pool vaak met een contract met vaste prijs.

Grote verschillen in opbrengst en kwaliteit

Vrijwel alle aardappelen zijn geteeld op de lichte gronden in Oost- en Zuid-Nederland. Door de extreme verschillen in lokale weersomstandigheden zijn er dit oogstjaar grote verschillen in opbrengst en kwaliteit.

Tot €40 boven contractprijs

De aflandpool is een pool met voorverkoop. Vanaf april wordt er verkocht. In het voorjaar waren de prijzen laag, de nasleep van oogst 2014. In de zomer liep de markt op, maar was er onvoldoende oogstzekerheid om volop te kunnen verkopen. Uiteindelijk is een gemiddelde prijs van €127 tot €132 per ton gerealiseerd; gemiddeld €30 tot €40 boven contractprijs.

Overgeschakeld op aardappelen uit bewaring

De Avikofabriek in Steenderen is intussen overgeschakeld op aardappelen uit de bewaring. Na een goede start in de vroege oogst is de markt behoorlijk getemperd, neemt het bedrijf waar. "De exportvraag moet nog op gang komen, terwijl de oogst groter is uitgepakt dan aanvankelijk werd verwacht. De verwachting is dat de markt tot maart, april weinig beweegt."

Of registreer je om te kunnen reageren.