Akkerbouw

Nieuws 2267 x bekeken 2 reacties

ABN Amro: 2015 treurig jaar voor graan en oliezaden

Afgelopen jaar gaat voor bijna alle grondstoffen de boeken in als een treurig jaar. De tarweprijs staat momenteel 15% lager dan een jaar geleden. Ook voor maïs en sojabonen was 2015 alles behalve een positief jaar, stelt sector-econoom Frank Rijkers van ABN Amro, in de Granenmonitor.

"De maïsprijzen staan momenteel ruim 8% lager dan aan het begin van 2015 en voor sojabonen bedraagt de daling ruim 17%."

De prijsdruk is vooral veroorzaakt door de grote voorraden granen en oliezaden die de afgelopen twee seizoenen zijn opgebouwd, stelt Rijkers. "Daarnaast zorgt een nieuwe topproductie in het lopende seizoen voor verdere druk op de prijzen. Hiermee is de bodem onder de prijzen voor agrarische grondstoffen in 2015 opnieuw lager komen te liggen dan in de voorgaande vier jaren, als je kijkt naar de prijsindexen van de International Grains Council (IGC). Daarnaast stonden de prijzen onder druk door de sterker geworden Amerikaanse dollar, lagere olieprijzen en geopolitieke ontwikkelingen, zoals verkiezingen en onrust in Latijns Amerika en een verslechterd economisch sentiment in China."

Druk op agrarische grondstofprijzen

Voor andere grondstoffen was 2015 nog treuriger. Volgens Rijkers daalden de olieprijzen met ruim 30% en de staalprijzen met meer dan 30%. "De CRB-Index (afgeleide index van de grondstoffenmarkt) daalde hierdoor met 25% en lijkt daarmee te eindigen op de laagste stand in dertien jaar. De druk op de grondstofprijzen is ook voelbaar bij de agrarische grondstoffen. Na de forse prijsdalingen in 2013 en 2014 gaat ook 2015 weer de boeken in als een jaar van prijsdruk."

Bodem bereikt

Rijkers verwacht dat de lage prijzen aanhouden in 2016, door de grote voorraden. "Voor 2016 is onze verwachting dat het voor tarwe, mais en oliezaden niet veel beter wordt dan in 2015. De prijzen handhaven zich rond de huidige, relatief lage niveaus. De grote voorraden en de gunstige productieverwachtingen houden de druk op de prijzen. Maar de bodem is naar verwachting wel bereikt."

Laatste reacties

  • farmerbn

    Staalprijzen meer dan 30% naar beneden? Ik ga meteen bij mijn mechanisatiebedrijf naar een cultivator kijken. Meer dan staal zit daar niet veel op. Zal hem en bod doen van -/- 30% en hopen dat ie mij niet wegjaagt.

  • John*

    boer is t enige vak waarbij je als je hard werkt en alles goed doet een negatief inkomen haalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.