Akkerbouw

Nieuws

Warm weer ongunstig voor bewaring bieten

De hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, zowel dag als nacht, zijn ongunstig voor het bewaren van bieten. De rooiomstandigheden zijn veelal goed, schetst Suiker Unie.

Tweederde van alle bieten is de grond uit. In de afgelopen week is ruim 15% van de bieten gerooid. Suiker Unie heeft de helft van de verwachte hoeveelheid bieten verwerkt. De bietencampagne blijft goed en conform planning verlopen, meldt Suiker Unie.

Suikergehalte neemt gestaag toe

Volgens de prognose komt de wortelopbrengst uit op ruim 83 ton per hectare. De ontwikkeling van het suikergehalte loopt gestaag omhoog. Afgelopen week was het gemiddelde suikergehalte 16,9%, weer tweetiende hoger dan vorige week en het hoogste tot nu toe deze bietencampagne. In de zevende campagneweek staat achter teeltgebied Texel het hoogste suikerpercentage: 17,9. Over de gehele campagne scoort Groningen zand het hoogst met 17,2% suiker.

Kouder en droger weer wenselijk

Het tarrapercentage blijft hangen tussen de 10 en 11%. In week 7 was het 10,9%. Suiker Unie constateert dat elke regenbui de grond opnieuw plakkerig maakt, wat het verwijderen van de tarra bij de oogst lastig maakt. "Het zou mooi zijn als we een periode van iets kouder en droger weer krijgen, dat is goed voor de oogst en de bewaring."

Of registreer je om te kunnen reageren.