Akkerbouw

Nieuws 1974 x bekeken

Turkije kweekt hitte- en droogteresistente aardappel

De Turkse universiteit Gaziosmanpaşa heeft een aardappel gekweekt die goed bestand is tegen droogte. De universiteit wil op korte termijn een betere ziekteresistentie inkruisen.

Dat melden diverse Turkse media. De aardappel 'Allah diyen sarisi' (Allah zegt geel) is een geelvlezig ras. Volgens professor Güngör Yılmaz van de Gaziosmanpaşa Üniversitesi blijft de nieuwe aardappel ook bij extreme hitte en droogte groeien. "Normaal hebben aardappelen hier irrigatie nodig. Dat is bij dit ras niet nodig. De aardappel heeft ook minder bemesting nodig."

Geschikt voor biologische teelt

Yilmaz vindt de aardappel daarom bijzonder geschikt voor de biologische teelt. De agrarische faculteit van de universiteit gaat een toelating aanvragen voor de aardappel, in samenwerking met de Scientific and Technological Research Council of Turkey (Tubitak).

Resistentie tegen wratziekte

Yilmaz vindt de aardappel nog onvoldoende resistent tegen wratziekte, dat veel voorkomt in Turkije. De professor hoopt dat op korte termijn te kunnen inkruisen. Hij verwacht dat het ras in 2016 op de rassenlijst komt.

De agrarische faculteit wil het pootgoed door Turkse akkerbouwers laten telen. Dat scheelt in de kosten voor de akkerbouwers die het ras voor de consumptiemarkt willen verbouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.