Akkerbouw

Nieuws

'Tarweareaal in EU krimpt'

Het Franse marktbureau Strategie Grains verwacht dat de akkerbouwers in Europa minder tarwe telen vanwege de lagere prijs. Het areaal komt in 2016 (winter- en zomertarwe) op 23,9 miljoen hectare. Dat is 100.000 hectare minder dan dit jaar is geteeld.

Gezien de lagere tarweprijs had het marktbureau een grotere daling verwacht, maar de akkerbouwers konden tot nu toe over het algemeen goed tarwe zaaien, dankzij het gunstige weer. Daar komt bij dat de lage tarweprijs en de goedkope euro de export van tarwe vanuit de EU stimuleren. Dat werkt prijsondersteunend voor het nieuwe seizoen.

Export loopt nog achter

Strategie Grains verwacht dat de EU dit seizoen 26,8 miljoen ton tarwe gaat exporteren. Dat is 300.000 ton meer dan de vorige prognose, maar veel minder dan het record van vorig seizoen van 32,5 miljoen ton. De EU exporteerde dit seizoen tot nu toe (vanaf 1 juli) 8,2 miljoen ton zachte tarwe. Daarmee loopt de export 29% achter op vorig seizoen, maar Strategie Grains verwacht dat de export nog gaat aantrekken, door de koersdaling van de euro.

Koolzaad niet echt aantrekkelijk

Het tarweareaal profiteert dit seizoen ook van het goedkope koolzaad. Dat is voor veel graantelers een alternatief gewas, maar door de lage prijs niet echt aantrekkelijk. Onlangs meldde het Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) dat de Britse akkerbouwers 14% minder koolzaad telen. Dat komt niet alleen door de lage prijs, maar ook door het verbod op het gebruik van neonicotinoïden in zaadontsmettingsmiddelen. Dat maakt het koolzaad kwetsbaarder voor insectenvraat.

Kleinste koolzaadareaal in GB in 6 jaar

Het Britse land- en tuinbouwschap verwacht een areaal van 565.000 hectare koolzaad. Het is het kleinste koolzaadareaal in Groot-Brittannië in zes jaar. Het land is de derde koolzaadproducent in de EU, na Frankrijk en Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.