Akkerbouw

Nieuws 1750 x bekeken

Spaanse aardappelen met epitrix onderschept

Londen - De Britse autoriteiten hebben tot nu toe dit jaar negen partijen aardappelen uit Spanje onderschept omdat die tekenen vertoonden van schade door de epitrix-kever.

Het plattelandsministerie Defra heeft nu wettelijke maatregelen voorgesteld om de verdere insleep van epitrix te voorkomen.

Groot-Brittannië voerde vorig jaar zo'n 11.000 ton aardappelen uit Spanje in. In sommige maanden neemt Spanje daarmee meer dan een derde van de totale invoer voor zijn rekening. Daarnaast kwam de afgelopen jaren jaarlijks ook zo'n 300 ton pootgoed uit dat land.

Ongewassen aardappelen

Van de negen mogelijke epitrix-besmettingen ging het in twee gevallen om aardappelen die niet gewassen waren. Volgens Defra is het risico op besmetting van de epitrix-kever, die in Spanje en Portugal heerst, groter bij ongewassen aardappelen. Het ministerie wil daarom wettelijk verplicht stellen dat uit Spanje in te voeren aardappelen voor het transport gewassen moeten worden.

''Hoewel epitrix larven daarmee niet verwijderd worden, is het risico dat er levende insecten in zitten veel minder groot bij gewassen dan bij ongewassen aardappelen,'' aldus het ministerie.

Invoer Spaanse aardappelen melden

Britse handelaren moeten de dier- en plantenziektekundige dienst AHPA al enige tijd van de voren melden als ze aardappelen uit Spanje aan willen voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.