Akkerbouw

Nieuws

Sneltest DLV Plant wijst op lage koprotdruk uien

De druk van koprot in uien valt dit seizoen mee, zo blijkt uit de eerste beoordeling in de sneltest van adviesbureau DLV Plant.

DLV Plant voerde de beoordeling van de eerste lichting monsters donderdagochtend uit. Deze uien zijn vier weken geleden gerooid. Koprot, veroorzaakt door de schimmel botrytis, heeft zes tot acht weken nodig om zich in de bewaring te openbaren.

Ideale condities voor koprot

DLV Plant bewaart de monsters onder ideale condities voor koprot, die net zo scherp moeten worden gecontroleerd als de ideale condities voor een gezond product. Zo kan het adviesbureau sneller constateren in hoeverre een partij is besmet. Op basis van die gegevens kan de teler, meestal de opdrachtgever voor de sneltest, zijn afzetstrategie aanpassen.

Zo'n sneltest kost 150 euro per monster. Het monster wordt door de teler zelf genomen, dat is praktisch en drukt de kosten.

Geert Steenhuis (links) en Paul Hooijman van DLV Plant snijden monster voor monster uien door om de kwaliteit in de sneltest te beoordelen.
Geert Steenhuis (links) en Paul Hooijman van DLV Plant snijden monster voor monster uien door om de kwaliteit in de sneltest te beoordelen. Petra Vos

Niet zo heftig als gevreesd

Het grootste deel van het akkerbouwteam noordwest-Nederland voert de beoordeling van de uien uit. Ze snijden, discussiëren en registreren. Koprot komt voor, maar niet zo heftig als gevreesd. "In de plantuien zagen we partijen met een flinke koprotaantasting, dus we hielden ons hart vast", zegt teammanager Paul Hooijman.

"Met het binnenrijden van de uien zie je het niet en twee maanden later sta je als teler ineens met je rug tegen de muur. Uit onze test blijkt dat mee te vallen. In de test zitten dit jaar overigens nog vooral monsters uit Flevoland."

Water- en leervellen

De gevolgen van een moeilijk groeiseizoen – kou en droogte, korstvorming en regen in september - zijn goed zichtbaar in de monsters. Water- en leervellen zijn niet van de lucht en ook bouten of flessen door de trage ontwikkeling komen regelmatig voor. Uien met een fusariumaantasting worden eveneens gevonden. Lang nadrogen is essentieel om water- en leervellen tegen te gaan, benadrukken de adviseurs van DLV Plant. Vocht is ideaal voor bacteriën en schimmels.

De komende weken worden meer monsters beoordeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.