Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

SGP vraagt Van Dam om actie tegen voorwaarden GlobalGap

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf maakt zich zorgen over het effect van de nieuwe eisen van GlobalGap voor akkerbouwers. Hij heeft Kamervragen gesteld.

Dijkgraaf vraagt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken of de veronderstelling juist is dat de nieuwe voorwaarden zullen leiden tot kostenverhoging, en dat ze in strijd zijn met de doelstelling van het landbouw- en mestbeleid om biologische landbouw te stimuleren en minder kunstmest te gebruiken.

Akkerbouwers niet onnodig op kosten jagen

Dijkgraaf vraagt Van Dam om als adviseur van Global Gap in gesprek te gaan, om ervoor te zorgen dat de eisen van GlobalGap akkerbouwers niet onnodig op kosten jagen en het mest- en landbouwbeleid niet doorkruisen.

Global Gap wil dat onbewerkte mest alleen nog tot zes maanden voor de oogst wordt gebruikt. Op termijn mag onbewerkte dierlijke mest helemaal niet meer worden gebruikt in de teelt van voedsel dat rauw wordt geconsumeerd.

Laatste reacties

 • info36

  Uiteindelijk tekenen boeren zelf voor die onzin.
  Ik hoor meestal weinig verzet. Onbegrijpelijk overigens.

 • agrieehollande

  Massaal verzetten tegen (algemene) voorwaarden die niet zijn overeengekomen is de oplossing. Het zijn overigens niet alleen de akkerbouw, de biologen die getroffen worden. Heel de agrarische sector is hier belanghebbend.

  Bijkomende effecten zijn verslechtering biologische bodemleven, verslechtering (weide)vogelstand, nog meer milieubelasting door kunstmest.

  Het industrieterrein waar veel chemische bedrijven zitten die oa kunstmest produceren zorgt al maanden dat er geen drinkwater uit de Maas kan worden ingenomen. Dat is van zuid limburg tot en met zeeland en den haag.

 • henk 60

  1500 ha golbalgap uien dat is ± 100000 ton als de Retail echt alleen globalgap afneemt lopen de telers binnen. Volgens mij is het allemaal een praatje voor de bhune. betalen ho maar.

Of registreer je om te kunnen reageren.