Akkerbouw

Nieuws laatste update:18 nov 2015

Pleidooi voor één nationale fritesnotering

Nederland is gebaat bij één duidelijke notering voor fritesgeschikte aardappelen. Dat stelde voorzitter Cees van Arendonk van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) maandagavond op het minisymposium Toekomst transparantie aardappelmarkt van de ZLTO in Heerle.

De Nederlandse aardappelmarkt is uniek. In een gebied van 300 bij 300 kilometer is het uitzonderlijk om acht verschillende noteringen te hebben. "Wereldwijd is er geen enkele notering die in de buurt komt van het Nederlandse systeem", constateert Han van den Hoek namens de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI).

Niet transparant

De huidige noteringswijze in Nederland is op dit moment te weinig transparant voor de wereldwijde afnemers, meent Van den Hoek. De uitsplitsing van zand en klei wordt elders niet begrepen. Het buitenland heeft behoefte aan duidelijkheid en consistentie. Volgens Van den Hoek kijken buitenlandse afnemers steeds meer naar de Belgapom-notering. "Vanavond is een pijnlijk punt aangehaald. Te veel verschillende noteringen zijn niet goed voor één land, daar moeten we ooit uitkomen", zegt voorzitter Adrie Bossers van ZLTO-vakgroep Akkerbouw.

Eén notering

De NAO wil een poging doen om de beurzen in Goes en Emmeloord en de Rotterdamse beurs samen te laten smelten tot één beurs. "Laten we over onze eigen schaduw heenstappen", zegt NAO-voorzitter Van Arendonk. "Zorg voor één duidelijke notering voor de teelt, de handel en de industrie."

Pleidooi voor één nationale fritesnotering

Discussie

De handel is bereid om terug te komen aan de noteringstafel op de beurs in Goes voor fritesaardappelen, maar wel onder de voorwaarde dat er constructief wordt gekeken naar één notering binnen enkele jaren. De NAO stelt voor om de drie partijen (telers, handel en industrie), onafhankelijk, met lage kosten vanuit een neutrale plaats in Nederland transparant te laten noteren.
Diverse telers benadrukken in de discussie dat ze gesteld zijn op de regionale beursprijzen gericht op grondsoort en rassen. Ze zijn bang dat een nationale notering niet aansluit bij het product uit de eigen regio. Bovendien vinden ze het belangrijk dat onderscheid in prijs op basis van de kwaliteit blijft bestaan.

Bespreking

ZLTO bespreekt de komende maanden de invulling van één notering voor fritesgeschikte aardappelen met haar leden. Op 24 en 25 november starten bijeenkomsten voor afdelingsvertegenwoordigers. In februari 2016 schuiven de verschillende beurzen bij elkaar aan tafel.

Of registreer je om te kunnen reageren.