Akkerbouw

Nieuws 1945 x bekeken

PVM vraagt telers voor onderzoek chitwoodi

De stichting Pootgoed Versterkingsmaatregelen (PVM) roept pootgoedtelers op mee te doen aan een onderzoek naar een nieuw chitwoodi beleid. De telers moeten zich dan uiterlijk vrijdag 13 november aanmelden bij NAK Agro.

Bij een besmetting met de aaltjes Meloidogyne chitwoodi en M. fallax trekt de fytosanitaire autoriteit NVWA een cirkel van 1 kilometer rond de vindplaats. Pootaardappelen die zijn geteeld binnen deze cirkels worden met een PCR-test verplicht getest op de aanwezigheid van de aaltjes.

Voor de oogst

Een teler weet pas na de oogst of zijn pootgoed door de test komt, zegt Upt Hiddema, voorzitter van de LTO-werkgroep Pootaardappelen. "Dat wil hij liever van te voren weten. Daarom doen we een onderzoek om vast te stellen welk verband er is tussen de grondbemonstering en de PCR-test. De NVWA beslist in september 2016 of die correlatie voldoende zekerheid biedt, dat het pootgoed vrij is van de aaltjes als alleen een grondbemonstering is uitgevoerd. Het onderzoek levert een nauwkeurig resultaat op als voldoende pootgoedtelers mee doen. Als de NVWA besluit dat de PCR-test niet meer nodig is omdat de grondbemonstering voldoende zekerheid geeft, dan kunnen de telers die mee doen aan het onderzoek volgend jaar de PCR-test overslaan. Alle uitslagen van het onderzoek blijven gegarandeerd anoniem."

Correlatie grondbemonstering en PCR-test

De keuringsdienst NAK voert een vergelijkbaar onderzoek uit naar de correlatie tussen grondbemonstering en PCR-test. Dat staat los van het PVM-onderzoek, zegt Hiddema. "De NVWA neemt beide onderzoeken mee in hun besluitvorming over de toekomst van het chitwoodi/fallax-onderzoek."

Of registreer je om te kunnen reageren.