Akkerbouw

Nieuws 2149 x bekeken

Onzekerheid voorkomt prijsdip

Graan werd vorige week duurder. Goede oogstprognoses werken prijsdrukkend. Maar er is ook veel onzekerheid op de wereldgraanmarkt.

Tarwe en mais werden vorige week duurder op de termijnmarkten en op de wereldmarkt. Maar veel was het niet. Het januaricontract voor mais werd op de termijnmarkt in Parijs 0,1 procent duurder. In Chicago kwam er 0,6 procent bij de maisprijs. De oogst is in de Verenigde Staten bijna afgerond en het grote aanbod drukt de prijs. De tarweprijs zat iets meer in de lift. Het Parijse decembercontract steeg vorige week 1,0 procent. Het decembercontract in Chicago werd flink duurder. Die notering steeg met 6,4 procent. Het ministerie van landbouw (USDA) meldde dat de wintertarwe matig de winter in gaat. Op de wereldmarkt bleef de stijging van de tarweprijs beperkt. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe ging 2,3 procent omhoog naar 177 punten.

Graanmarkt

Er zijn tegenstrijdige berichten op de graanmarkt. De Europese Commissie gaat in de laatste prognose uit van een graanproductie in de EU van 308,3 miljoen ton. Dat is 6,2 miljoen ton hoger dan in de septemberprognose. Ook de IGC-prognose heeft een prijsdrukkend effect. De IGC verhoogt opnieuw de verwachting voor de graanoogst. De IGC gaat nu uit van een wereldwijde productie van 1.999 miljoen ton graan, exclusief rijst. Het is de vierde achtereenvolgende maand dat de IGC de prognose verhoogt. Daar komt bij dat het is gaan regenen rond de Zwarte Zee. Maar de vraag is wel in hoeverre de neerslag daar op tijd komt voor de wintertarwe. Die is nauwelijks gegroeid door droogte en dat vergroot de kans op uitwintering.

Australische oogst

Daar staat tegenover dat de tarweprijs ondersteuning krijgt van de oogst in Australië. Die valt kleiner uit dan gedacht. Een ander positief punt voor de Europese graantelers is dat Egypte de laatste aankoop tender volledig invult met tarwe uit de EU. Het staatsinkoopbureau Gasc vond de Russische aanbiedingen dit keer te duur. De binnenlandse tarweprijzen stijgen in Rusland. De tarweoogst vaalt daar wat tegen. Bovendien gaat de overheid 2 miljoen ton tarwe opkopen. Zo'n voornemen werkt prijsopdrijvend.

Of registreer je om te kunnen reageren.