Akkerbouw

Nieuws 2030 x bekeken 1 reactie

Nacontrole slechtste resultaat in zeven jaar

Keuringsdienst NAK heeft 15,3 procent van het areaal pootaardappelen in klasse verlaagd. Dat is de slechtste score in zeven jaar.

In 2008 verlaagde de NAK in de nacontrole 20,7 procent van het areaal in klasse.

Tot nu toe is 83 procent van het areaal onderzocht. De oogst van 2014 scoorde het best van de laatste tien jaar, met 6,7 procent klasseverlaging. Nu is dat ruim het dubbele.

Groei pootaardappelen startte traag door koude, droge voorjaar

Voorzitter Upt Hiddema van LTO-werkgroep Pootaardappelen stelt dat de groei van de aardappelen traag begon door het koude droge voorjaar: "Daardoor startte de selectie later. Het selectieseizoen was te kort om viruszieke planten in het veld voldoende te kunnen opsporen. Die komen dan naar boven in de nacontrole. Wellicht speelt ook mee dat telers de luizenbestrijding combineren met de phytophthorabestrijding. In juni en de eerste helft van juli was het droog waardoor het interval tussen de phytophthorabespuitingen kon worden verlengd. Het is raadzaam voor de telers om volgend jaar extra alert te zijn op secundair virusziek tijdens de selectie."

Hoge declasseringen hebben gevolgen

Handelshuizen HZPC en Agrico verwachten dat de hoge declasseringen voor enkele kleine rassen gevolgen heeft. Beide handelshuizen produceren een overmaat aan hogere klassen pootgoed, zodat voldoende geclassificeerd pootgoed overblijft. Voor telers die hun eigen pootgoed telen kan de declassificatie ertoe leiden dat ze pootgoed moeten aankopen.

Eén reactie

  • Koos

    Virus wat je vindt in de nacontrole is overwegend nieuwe besmetting neem ik aan. Dat het seizoen te kort is om virus-zieke planten op te sporen is niet zozeer de oorzaak denk ik. De zeer hoge luizendruk,( 300 perzikbladluizen op 1 dag in de vangbak ) is m.i. de belangrijkste oorzaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.