Akkerbouw

Nieuws 1679 x bekeken

Italië wil zachte landing suikerquotering

De Italiaanse landbouwminister Luca Zaia wil dat de Europese Commissie een zachte landing organiseert bij de afschaffing van de suikerquotering. Italië heeft daar maandag op aangedrongen tijdens de raad van landbouwministers in Brussel.

De suikerquotering wordt op 1 oktober 2017 beëindigd. Volgens de Italianen zal dat tot een nooit geëvenaarde druk op de suikersector leiden met grote gevolgen voor de industrie en de werkgelegenheid.

Daling suikerprijs verwacht

Suikerbedrijven verwachten actie van de Europese Commissie, aldus Zaia, die voorspelt dat de suikerprijs in 2017 zal dalen tot €392 per ton.

De suikerindustrie zit te wachten op een positief signaal uit Brussel, stelt de Italiaanse minister. De Europese Commissie moet de overgang naar een geliberaliseerde suikermarkt voorzichtiger benaderen en eerst een goede overgang naar het nieuwe quotaloze tijdperk voorbereiden. Daarvoor kan de Europese Unie de bijdrage per ton geproduceerde suiker gebruiken, die sinds 2007 is betaald (€12 per ton).

Vrees voor diepe marktcrisis

De Italiaanse oproep is mede ingegeven door een verklaring van Europese suikerproducenten (CEFS) en de Europese agrarische vakbonden (EFFAT) die vrezen dat er sprake zal zijn van een diepe marktcrisis.

Of registreer je om te kunnen reageren.