Akkerbouw

Nieuws 2412 x bekeken

Helft bieten gerooid in 'prima' campagne

Dinteloord – De bietencampagne verloopt prima, meldt verwerker Suiker Unie. Ongeveer de helft van de suikerbieten is uit de grond.

Dankzij de goede weersomstandigheden wordt iets langer voor het leveren al gerooid. De rooiomstandigheden zijn nu prima.

Toenemende kwaliteit

Het suikergehalte is gestegen naar 16,7 procent. Gezond groene percelen kunnen met het huidige weertype nog verder in kwaliteit toenemen. Derhalve adviseert Suiker Unie om de beste bietenpercelen als laatste te rooien.

Rooiverliezen

Ondanks de goede rooiomstandigheden is de zware klei nog wel kleverig en niet overal gemakkelijk van de bieten te verwijderen, constateert Suiker Unie. Op die zwaardere gronden heeft het bedrijf zogenaamde 'rooichecks' uitgevoerd en hogere rooiverliezen gemeten dan bij lichtere gronden. Op zware gronden loopt het verlies op tot wel 4 ton per hectare, terwijl de verliezen op lichtere gronden maximaal 2 ton bieten per hectare bedragen.

Percelen prima de winter in

Bijzonder positief is de constatering dat bewerkte percelen prima de winter in lijken te gaan. Op de zwaardere gronden is of wordt het bietenland voor volgend jaar ook alweer geploegd en voorbewerkt. "Een goede basis voor 2016", meent de agrarische dienst van Suiker Unie.

Of registreer je om te kunnen reageren.