Akkerbouw

Nieuws 1405 x bekeken

Droogte drukt oogst oliezaden in EU

Brussel - De droogte in de zomer heeft gevolgen voor de Europese productie van oliehoudende zaden. Die is 13% lager dan in 2014. De productie van koolzaad zakt 13%. De EU oogst 21% minder zonnebloemzaad en 9% minder lijnzaad (vlaszaad).

Dat meldt de Europese Commissie in de nieuwe oogstraming voor oliezaden. De daling komt vooral door lagere hectareopbrengsten en in mindere mate door een krimp van het areaal. In juli en augustus was het heet en droog.

Tegenvallende zonnebloemenzaad- en koolzaadoogsten

In Frankrijk, Bulgarije, Roemenië, Hongarije en Italië drukte dat vooral de oogst van zonnebloemenzaad. In Hongarije, Polen en Tsjechië leidde het tot tegenvallende koolzaadoogsten.

De droogte drukte ook de hectareopbrengst bij sojabonen, maar door een groei van het areaal oogstte de EU 15% meer sojabonen dan in 2014.

30,6 miljoen ton oliezaden

De EU produceert dit jaar 30,6 miljoen ton oliezaden, meldt de Commissie. Daarvan bestaat 21,2 miljoen ton uit koolzaad (69%) en 7,2 miljoen ton uit zonnebloemzaad (23%). De rest is sojabonen (2,1 miljoen ton = 7%) en lijnzaad (128.000 ton = 0,4%).

Niet genoeg voor eigen behoefte

Roemenië, Frankrijk en Hongarije subsidiëren de teelt van sojabonen. Dit jaar is zo'n 800.000 hectare sojabonen geteeld op een totaal areaal van 11,4 miljoen hectare oliezaden. Er is 2,1 miljoen ton sojabonen geoogst. Maar dat is niet genoeg voor de eigen behoefte, meldt de Amerikaanse landbouwraad in Parijs. De EU importeert dit seizoen 13,1 miljoen ton sojabonen en 19,6 miljoen ton sojameel.

Of registreer je om te kunnen reageren.