Akkerbouw

Nieuws

De Groot en Slot presenteert meeldauwresistente rode ui

Uienveredelaar De Groot en Slot lanceert de eerste rode meeldauwresistente ui. Dat doet het bedrijf deze vrijdag op het 60-jarig jubileum dat wordt gevierd met Symposium Uienteelt 2.1.

Tien jaar geleden introduceerde De Groot en Slot de meeldauwresistente ui Hylander. Samen met de onderzoeks- en veredelingsafdelingen van partner Bejo Zaden hebben de veredelingsspecialisten van De Groot en Slot gewerkt aan een rode ui die tolerant is tegen meeldauw, voor het Rijnsburger teeltgebied. Het ras is volop in productie, meldt het bedrijf. In 2016 is de rode ui te zien op de demovelden in Nederland. De eerste praktijkervaringen worden in teeltjaar 2017 bekend.

Toenemend bewustzijn

Met deze ontwikkeling spelen Bejo en De Groot en Slot in op het toenemende bewustzijn van de hedendaagse consument, stellen de bedrijven. "De consument stelt de reductie van gewasbeschermingsmiddelen bij de productie van voedingsgewassen steeds meer als voorwaarde."

Bejo's fytopathologe allium Heleen Bukman, nauw betrokken bij de ontwikkeling van de rode ui, lanceerde het ras met verkoopleider Jaap Jonker van De Groot en Slot. Jonker gaat het ras de komende jaren met zijn team in de markt zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.