Akkerbouw

Nieuws 3469 x bekeken laatste update:23 nov 2015

Bietenteelt verrijkt met 8 nieuwe rassen

Suikerbietentelers kunnen bij de hoofdzaadbestelling voor volgend seizoen opnieuw 8 nieuwe rassen overwegen bij de keuze. 35% van het areaal is al in de vroegbestelling vastgelegd.

Voor de teelt op percelen zonder rhizoctonia en zonder bietencysteaaltjes (bca) zijn de 2 rassen BTS 750 en Vulcania KWS nieuw opgenomen. BTS-rassen worden geleverd door Betaseed, KWS rassen door het bedrijf KWS. BTS 750 is een duidelijke verbetering van de financiële opbrengst (105). Vulcania KWS staat gedeeld tweede met het vorig jaar geïntroduceerde BTS 520.

Nieuwkomers

Ook zijn er twee nieuwkomers op de lijst met rhizoctoniaresistente suikerbietenrassen: BTS 625 en het ras Curtis van Strube. De rassen blinken niet uit in financiële opbrengst, maar wel in wortelopbrengst en aanvullende rhizomaniesistentie (BTS 625) en rhizoctoniaresistentie en vroege grondbedekking (Curtis).

Schietergevoeligheid

Bietentelers die een perceel hebben waar ze problemen verwachten met zowel rhizoctonia als bca kunnen voor de teelt van 2016 nu kiezen voor drievoudig resistente Hendrika KWS. Nadeel van dit ras is de schietergevoeligheid.

Tenslotte zijn er 3 nieuwe rassen op de lijst voor bca-resistentie: Leonella KWS, BTS 505 (met aanvullende rhizoctoniaresistentie, beste financiële resultaat zonder aaltjesbesmetting) en het ras Tonga van SESVanderHave. Het vorig jaar op de lijst gekomen ras BTS 990 scoort nog steeds de hoogste financiële opbrengst in het geval van een aaltjesbesmetting.

De lijst is gepresenteerd door de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), waarin de Brancheorganisatie Akkerbouw, Plantum en LTO Nederland samenwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.