Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Bieten aangeleverd met meer suiker en minder tarra

Dinteloord - De vorige week aangeleverde suikerbietenoogst bevatte een hoger suikerpercentage en minder tarra. Dat blijkt uit de campagnegegevens van verwerker Suiker Unie.

In de zesde week van de bietencampagne steeg het suikerpercentage naar 16,7%, waar dit gehalte een week eerder nog stokte bij 16,5%. De bieten met het hoogste suikerpercentage kwamen vorige week uit Noord-Beveland (17,6%). Vlak daarachter volgt het teeltgebied Groningen zand met 17,4% suiker. Het landelijk campagnegemiddelde komt hiermee op 16,3%.

Gedeelde eerste plaats

De gedeelde eerste plaats voor het hoogste campagnegemiddelde tot nu toe is voor de drie regio's Groningen veen, Groningen zand en Drenthe veen met 17,1% suiker.

Tarrapercentage flink gedaald

Het tarrapercentage daalde flink in de zesde week van 11,8 naar 10,8%. De verschillen tussen de teeltgebieden zijn groot. Zo rooiden telers in De Peel bieten met slechts 5,7% tarra.

Soms was het tarrapercentage echter hoger dan het suikergehalte, zoals in de regio Bommelerwaard/Betuwe; 17% tarra bij 15,9% suiker.

Het landelijk campagnegemiddelde zit nu op 10,7% tarra.

Lichte daling winbaarheid

De winbaarheid is licht gedaald naar 90,9 punten. Het gemiddelde over deze campagne is vooralsnog 90,8 punten.

Laatste reacties

 • Videofarmer

  Uitslag van de bieten netto 92 ton per ha met 12,4 % tarra en boven verwachting 17.4 % suiker

  Gerooid woensdag 7 oktober
  Deze cijfers zie ik niet in het overzicht..
  Sytze Bakker Nagele

 • info36

  Gefeliciteerd!

 • piethermus1

  Zoals jullie weten, schaak ik ook op andere borden;

  Ik deed een etappe in TheClimateMiles van Urgenda, omdat ik na een opiniestuk in Trouw was uitgenodigd door Marjan Minnesma. Ik was daggast en deed de Walkshow van dag 3 met bietenpromotie als efficiente CO2-vanger;

  Dus moest ik zelf de Walkshow doen.
  http://www.theclimatemiles.nl/route/2015-11-03/

  https://www.youtube.com/watch?v=wjejxKD_578&list=PLKZ0-c1b7w3YUaNJ8pRLiSkjt2zwwSbNN&index=4

  En ja.. wat ik vandaag zo links en rechts hoor en lees, heb ik iets goed gedaan. Tijdens etappe 4 met een stop op het Prinsentuicollege in Breda hing er een spandoek van de ZLTO vanuit Den Bosch met de tekst; “Beste Marjan, Boeren en tuinders hebben een oplossing.” Dit is dus een wijze van communiceren (en PR) door de ZLTO met de rest van de samenleving, zoals ik dat graag zie. Ik wil dat we elkaar weer gaan snappen, landbouw en de rest van de samenleving. De samenleving heeft de landbouw (en het platteland) harder nodig dan ze zelf doorheeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.