Akkerbouw

Nieuws 1673 x bekeken

Agrifirm betaalt €162,20 per ton tarwe in korte bewaarpool

Tarwe heeft in de korte bewaarpool van Agrifirm Plant €162,20 per ton opgeleverd. Dat is meer dan vorig jaar (€152,80), maar minder dan de prijs in 2013: €173,50. Met een ledenvoordeel van €1 per ton wordt het de nieuwe eindprijs voor Agrifirmleden.

In de korte pool wordt tarwe af-erf verhandeld van 1 juli (aanvang nieuw seizoen) tot 1 oktober. De noteringen van oogst 2015 bewogen zich in die periode ongeveer tussen de €150 en €170 per ton.

'Deze poolprijs spreekt weinig telers aan, omdat het nauwelijks kostendekkend is', stelt Arco Amperse, relatiemanager afzet bij Agrifirm Plant. 'Voor dit marktniveau is, gelet op het saldo, eigenlijk geen tarwe te telen. Aan de andere kant is de prijs wel een afspiegeling van de markt en hoger dan de dagprijs kort na de oogst: traditioneel een moment waarop veel telers afrekenen.'

Korte bewaarpool

De korte bewaarpool is vooral bedoeld voor telers die graan voor vier tot acht weken kunnen opslaan. Om droogkosten te mijden, moet het graan aan de afleverspecificaties voor vocht voldoen. Amperse: 'Met een korte bewaarpool haal je rondom oogsttijd het maximaal haalbare uit de markt en haalt je ook uit het kort bewaren meerwaarde.' De uitbetalingsprijs is niet het enige dat telt, voegt Amperse toe, ook de opbrengst in gewicht is van belang.

Of registreer je om te kunnen reageren.