Akkerbouw

Nieuws 1896 x bekeken

AMI: 8 miljoen ton aardappelen minder in EU

Bonn – Europa produceert ruim 14 procent minder aardappelen dan in 2014, schetst het Duitse agrarische marktbureau AMI. Na de recordoogst van vorig jaar daalt de aardappeloogst in de EU-28 landen met 8,2 miljoen ton naar 52,3 miljoen ton aardappelen.

De productie in Polen daalt met 19% fors naar 6,2 miljoen ton ten opzichte van het voorgaande jaar. Duitsland en Frankrijk zakken in 2015 naar een productie van respectievelijk 9,8 miljoen ton (-15%) en 7,1 miljoen ton (-12%) vergeleken met het voorgaande jaar. De oogstraming blijft voor Nederland vrijwel gelijk op 7,1 miljoen ton. Dit is een daling van 'slechts' 0,5 procent ten opzicht van 2014.

Oogstraming onder gemiddelde
De NEPG voorspelde eind september ook een 13 procent lagere productie in de vijf belangrijke aardappellanden in Noordwest-Europa. Hiermee komt de oogstraming 1,6 procent onder het 5-jarig gemiddelde uit. De lagere opbrengst komt door weersextremen; het koude en droge voorjaar, gevolgd door hitte en daarna neerslag in de zomer. Door de lage opbrengsten is de marktstemming stabiel. Er is wereldwijd voldoende vraag naar aardappelen, mede ingegeven door de gunstige dollarkoers.

Of registreer je om te kunnen reageren.