Akkerbouw

Nieuws 1865 x bekeken 2 reactieslaatste update:12 nov 2015

Ruim €9 miljard voordeel uit data gedreven akkerbouw

Big data, oftewel smart farming, levert de wereldwijde akkerbouw met gemak €9,33 miljard ($10 miljard dollar) extra per jaar op.

Dat stelt de Rabobank in het rapport Van intuïtie naar informatie.

Gegevens-intensieve landbouw

Volgens de bank staat gegevens-intensieve landbouw om de hoek. Een succesvolle toepassing gaat volgens de Rabobank gepaard met fundamentele veranderingen van zowel landbouwpraktijken als de relatie tussen boeren, leveranciers en afnemers.

Gewasgroei monitoren en optimaliseren

"Gegevens-intensieve landbouw gebruikt nieuwe sensortechnologie voor de verzameling en verwerking van data van de vele variabelen die belangrijk zijn om de gewasgroei te monitoren en te optimaliseren", legt Rabobank-analist Harry Smit uit. "Hiermee kunnen boeren teeltactiviteiten – zoals de dosering van zaad, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen - tot op de vierkante meter optimaliseren."

5% hogere hectareopbrengst

Op den duur leidt het bundelen van data tot nog betere landbouwkundige beslissingen, stelt Smit. De ruim €9,33 miljard meerwaarde van akkerbouwgewassen komt door een geschatte 5% stijging van de hectareopbrengsten op 80% van het areaal voor de zeven belangrijkste gewassen (mais, sojabonen, tarwe, katoen, koolzaad, gerst en zonnebloemen).

De werkelijke waarde wordt nog hoger verwacht gezien vergelijkbare voordelen voor kleinere gewassen als suikerriet, aardappelen, suikerbieten en groente en fruit. Ook de veehouderij kan op dergelijke voordelen rekenen.

Kosten investeringen dragen

De landbouw moet zich aanpassen om de kosten van de investeringen te kunnen dragen, waarschuwt het rapport. Dit is waarschijnlijk het gemakkelijkst voor de grootschalige landbouwbedrijven zoals in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Australië.

Samenwerken

Middelgrote en kleine boerderijen moeten middelen ontwikkelen om toegang te krijgen tot de technologie. Dit vereist opschaling door uitbreiding of ze moeten onderdeel worden van een groter geheel waarin data, technologie en expertise worden gedeeld, bijvoorbeeld samenwerken via leveranciers die investeringen over boerenbedrijven spreiden of directe samenwerking tussen boeren.

Laatste reacties

  • bibliotheek@has.nl

    Beste Petra, ik ben bang dat je de wisselkoers foutief hebt gehanteerd. In het Rabo-rapport staat USD10miljard, maar dat is (momenteel) circa EUR 9 miljard hoor!

  • petra.vos1

    Ah, inderdaad. Dank voor je alertheid!

Of registreer je om te kunnen reageren.