Akkerbouw

Nieuws 2131 x bekeken 1 reactie

Zorg over patentering planteigenschappen

Luxemburg – Copa-Cogeca waarschuwt EU-landbouwministers dat het patenteren van planteigenschappen zal leiden tot minder innovatie en hogere prijzen voor zaden.

Als eigenschappen gepatenteerd worden, zal immers de concurrentie afnemen. De koepelorganisatie voor boeren en coöperaties sprak haar zorg uit bij de Europese Landbouwraad.

'Brede zorg patentering'

"Het patenteren van planteigenschappen is een grote zorg voor boeren, consumenten en de voedselketen als geheel", aldus Copa-vice-voorzitter Henri Brichart. Patentering van eigenschappen die via gewone veredeling worden gevolgen "helpt boeren niet betere gewassen toegespitst op lokale omstandigheden te krijgen", aldus de Fransman.

Beperking groei productiviteit

Als een bedrijf een eigenschap patenteert, kunnen andere bedrijven niet met de eigenschap kruisen. Minder bedrijven zullen een vinding dus gaan benutten. Brichart denkt dan ook dat patentering de toename van de productiviteit zal beperken. Daarmee wordt het lastiger de wereldproductie met 60 procent op te voeren vóór 2050 lastiger.

Brichart besprak de lijn van Copa-Cogeca op dit dossier tijdens een lunchbijeenkomst waar landbouwministers en hoge ambtenaren spraken over de positieve en negatieve effecten van patentering. Vanuit de industrie wordt soms beweerd dat juist door patentering, in feite een tijdelijk monopolie op een bepaald product, bedrijven meer onderzoek doen.

Kleinere bedrijven dupe

Maar volgens Brichart sluit patentering met name kleinere bedrijven uit. Bedrijven die een eigenschap voor een kleine of specifieke toepassing willen gebruiken, kunnen door patentering pas na een bepaald aantal jaren met de eigenschap aan de slag. Dus waar innovatie op één plek gestimuleerd wordt, wordt ze elders gefrustreerd, aldus Brichart.

Broccoli en tomaat

Aanleiding voor het debat was het recente besluit van het Europese octrooibureau twee patenten op planteigenschappen te erkennen. Eén erkenning betrof een Brits bedrijf dat antikankerstoffen had gevonden in een bepaalde broccolivariant. De tweede erkenning betreft een Israëlisch bedrijf dat een bepaalde tomaat met minder vochtinhoud.

Kwekersrecht

Volgens Copa-Cogeca kan beter het kwekersrecht worden gehandhaafd. Rassen mogen binnen het kwekersrecht wel door anderen vrij gebruikt worden voor het maken van kruisingen, zonder toestemming van de oorspronkelijke rechthouder.

Eén reactie

  • agratax2

    Niets nieuws onder de zon. Jaren geleden is de wet op patenteren van genen al ingegaan. Monsanto heeft er de nodige processen om gevoerd. Nu eindelijk komen de "geleerden" tot de conclusie dat patenteren van genen en andere bio eigenschappen de veredeling eerder afremt dan versnelt en de diversiteit niet ten goede komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.