Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Zeewierboerderij voor duurzame energie

Petten – Een zeewierfarm kan een grote bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie(dragers) uit biomassa, meldt Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

Dankzij het gebruik van speciale textielmatten kan de zeewierteelt worden vereenvoudigd en de opbrengst fors vergroot. Zeewierteelt op het Nederlandse deel van de Noordzee kan volgens ECN net zoveel duurzame energie opleveren als alle windturbines op zee en land bij elkaar opgeteld.

Nieuwe technieken bundelen

De zeewierfarm is ontwikkeld door een consortium van elf bedrijven in het Europese At-Sea project en is op drie locaties met succes getest. De rol van ECN was om alle nieuwe technieken en methodes te bundelen in een kant en klaar inzetbare zeewierfarm, waarmee op grote schaal zeewier kan worden geteeld en geoogst. Dat gebeurt nu nog met behulp van touwen en netten.

'Nu in kilo's, straks in tonnen'

"Dit is de eerste stap naar grootschaligere productie van zeewier", stellen André Wortel en Gerard de Jong van ECN. "Tot nu toe ging dat in kilo's, straks gaat dat in tonnen. De volgende stap is om op zee te kunnen oogsten."

Dankzij de constructie van ECN kunnen de zeewierfarms overal in de Noordzee tussen 1 en 3 meter diepte worden gelegd, van bijvoorbeeld de Noorse fjorden tot de Nederlandse kust.

Chemicaliën, voedingsstoffen en eiwitten

Zeewier wordt nu op beperkte schaal gebruikt voor de productie van chemicaliën, voedingsstoffen en eiwitten. ECN ziet het als een belangrijke bron van duurzame biomassa, waaruit naast deze chemicaliën, voedingsstoffen en eiwitten ook biobrandstoffen en duurzame energie gewonnen kunnen worden.

Concurrent voor windenergie

De bedoeling is dat er door de zeewierfarms genoeg biomassa uit de zee wordt gewonnen om er een fabriek voor coproductie van biobrandstof en hoogwaardige chemicaliën en voedingsstoffen op te laten draaien. ECN heeft berekend dat de zeewierteelt op minder dan 10 procent van het Nederlandse deel van de Noordzee jaarlijks evenveel energie oplevert als de in het Nationaal Energieakkoord voorgenomen capaciteit voor windenergie op land en zee samen.

Geen beslag leggen op land

Volgens Wortel en De Jong biedt grootschalige zeewierteelt op zee nog legio andere voordelen. Zo wordt er geen beslag op land gelegd voor de productie van biomassa en voedingsstoffen.

At-Sea valt binnen het innovatieprogramma van de EU, waarin de komende zeven jaar €80 miljard wordt geïnvesteerd in diverse projecten.

Laatste reacties

  • agrieehollande

    Beter dan de landschapsvervuiling door windmolens.

    Ben alleen benieuwd in hoeverre de stikstof uitstoot uit zee nog meer zal toenemen. Het is niet de bedoeling dat die aan de landbouw wordt toebedeeld en evenmin niet ten koste van mag gaan van de agrarische sector.

  • veldzicht

    Het zal wel net zo zijn als met die windmolens dat het meer (energie)kost als dat het ooit op zal brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.