Akkerbouw

Nieuws 1264 x bekeken 1 reactie

Vraag uit China duwt sojaprijs hoger

Washington – De sojaprijs steeg dinsdag op de wereldmarkt en op de termijnmarkt in Chicago. China koopt meer sojabonen op de wereldmarkt dan gedacht.

De Chinese economie kampt al maandenlang met forse tegenwind. Analisten hadden verwacht dat China daardoor minder sojabonen zou kopen in de VS. Maar het Amerikaanse ministerie van landbouw meldde dat de VS vorige week 1,8 miljoen ton sojabonen exporteerde, vooral naar China. China importeerde in september 7,3 miljoen ton sojabonen. Dat is 44 procent meer dan in september vorig jaar.

Droogte in Brazilië

Daarnaast is het nat in de deelstaat Mato Grosso in het westen van Brazilië. En het is juist te droog in het zuiden van dit immense land. Het belemmert de inzaai van sojabonen.

Soja sinds lange tijd boven $9

Op de termijnmarkt in Chicago sloot het eerstaflopende sojacontract dinsdag op $9,14 per bushel (€295 per ton). Dat is 3 procent hoger dan maandag. Het is voor het eerst in twee maanden dat de sojaprijs in Chicago boven de $9 komt.

Eén reactie

  • farmerbn

    Vorig jaar had je op dezelfde tijd ook een verhoging. Zal misschien elk jaar wel zo zijn maar dat kan ik niet aflezen in de grafiek. Prijs is nu zo'n 30% punten lager dan vorig jaar en dat had ook de kop kunnen zijn van dit artikel. Ik vind 2 maanden trouwens geen lange tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.