Akkerbouw

Nieuws 1733 x bekeken

Uienoogst Rusland stijgt 4,8 procent

Middelburg – De hoeveelheid uien die Rusland produceert stijgt dit seizoen met 4,8 procent naar 2,2 miljoen ton. Deze prognose maakt Hans-Christoph Behr van marktbureau AMI bekend.

De uienoogst in Rusland is de afgelopen jaren gegroeid. Het land streeft naar een hogere zelfvoorzieningsgraad, zodat minder hoeft te worden geïmporteerd. De productie van uien ligt de afgelopen vijf jaar op een hoger niveau vergeleken met de voorgaande jaren. Sinds 2014 is er sprake van een importboycot van uien uit de Europese Unie.

2,1 miljoen ton

Volgens cijfers van het Duitse marktbureau is de totale Russische productie van uien 1,9 miljoen ton in seizoen 2013/2014. Het daarop volgende seizoen steeg de productie met 7,7 procent naar 2,1 miljoen ton uien.

Effect boycot

De krimpende uienimport van Rusland is een direct gevolg van het ingevoerde boycot op landbouwproducten. De hoeveelheid uien die Rusland in totaal importeert lijkt dit seizoen te dalen richting 250.000 ton. In seizoen 2013/2014 lag de totale Russische import van uien nog ruim boven de 300.000 ton.

Geen Nederlandse uien

Rusland importeerde in seizoen 2013/2014 nog 73.672 ton uien vanuit Nederland. Het Russische afzetgebied is dit jaar geheel weggevallen in de lijst van exportbestemmingen voor Nederlandse uien.

Of registreer je om te kunnen reageren.