Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Tarwe VS kan niet meekomen op wereldmarkt

Washington – De Verenigde Staten exporteren opnieuw minder tarwe. De Amerikaanse export ligt tot nu toe op 11,8 miljoen ton, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in het Weekbericht Granen.

Dat is 18 procent lager dan vorig seizoen 2014/2015, terwijl de oogst met 56 miljoen ton 1 miljoen ton hoger uitvalt dan vorig seizoen.

Dollarkoers

Ook in seizoen 2014/2015 liep de export vanuit de VS moeizaam. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) is vorig seizoen 23 miljoen ton tarwe verkocht aan buitenlandse afnemers. Dat was 27 procent minder dan in seizoen 2013/2014. De dollarkoers steeg, waardoor Amerikaanse tarwe duurder werd op de wereldmarkt. De koers van de euro daalde juist, waardoor Europese exporteurs veel tarwe konden verkopen.

In 2013/2014 waren de EU en de VS nog gelijkwaardig op de wereldtarwemarkt, met elk een export van 32 miljoen ton. Vorig seizoen zakte die van de VS naar 23 miljoen ton, terwijl de tarwe export vanuit de EU een record bereikte van 35 miljoen ton.

Weinig verandering

Voor dit seizoen 2015/2016 verwacht het USDA weinig verandering. Het ministerie schat de export vanuit de EU iets lager in op 33 miljoen ton. De euro blijft niet zo goedkoop, verwacht het ministerie. Bovendien hebben Oekraïne en Rusland goed geoogst en is er veel tarwe beschikbaar voor de export. Rusland verlaagde ook nog de exportheffing op tarwe, waardoor Russische tarwe concurrerender wordt op de wereldmarkt.

Geen profijt van dalende export EU

Toch profiteert de VS niet van de dalende export vanuit de EU. Het USDA verwacht dat de VS dit seizoen 23 miljoen ton tarwe verkoopt aan het buitenland, evenveel als vorig seizoen. Tot nu toe is die schatting te positief. De export loopt 18 procent achter op vorig seizoen.

Minder tarwe EU op wereldmarkt

Maar ook de EU verkoopt minder tarwe op de wereldmarkt. De export bedraagt dit seizoen tot nu toe (1 juli-20 oktober) 6,9 miljoen ton zachte en harde tarwe. Dat is 26 procent minder dan de 9,3 miljoen ton in dezelfde periode vorig seizoen. Maar toen lag de export op een erg hoog peil. In seizoen 2013/2014 lag de export rond 20 oktober op 8,6 miljoen ton.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Toch zullen alle mensen alle tarwe dit jaat weer opeten. Dus als de export tot nu toe lager is ,dan zal het later hoger zijn. Als de importerende landen onze en de Amerikaanse tarwe te duur vinden dan gaan ze eerst elders kopen en later als die andere uitverkocht zijn, bij ons. Allemaal erg logisch. De prijs kan alleen maar omhoog.

  • breukers1

    Als ik het elders goed lees moet Brazilië nog zo'n 6 miljoen ton meer importeren dan andere jaren. Wat Oekraïne en Rusland in de silo's hebben blijft toch altijd beetje gissen. We hebben nog(weer) een heel groeiseizoen te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.