Akkerbouw

Nieuws 1352 x bekeken

Samenwerking voor totaalbeeld bodemkwaliteit

Wageningen - De combinatie van een chemische bodemanalyse in het laboratorium met een visuele beoordeling van de bodem in het veld door een bodemkundige maakt duidelijk waar de belangrijkste verbeterpunten van een perceel liggen. Om die reden zijn onderzoekslaboratorium BLGG en Aequator Groen & Ruimte een samenwerking aangegaan.

BLGG bemonstert een perceel in twee lagen, van 0 tot 30 centimeter en van 30 tot 60 centimeter. Het laboratorium maakt daarvan een analyseverslag dat inzicht geeft in de chemische samenstelling van de bodem op verschillende dieptes.

BodemConditieScore

Aequator Groen & Ruimte beoordeelt vervolgens het perceel volgens de BodemConditieScore. Dit is een nieuw meetinstrument bedoeld om beter inzicht te krijgen in de kwaliteit van de bodem. Door middel van een visuele beoordeling krijgt de bodem een rapportcijfer of een score.

Beeld van structuur, bodemleven en organische stof

De BodemConditieScore laat zien hoe het is gesteld met structuur, bodemleven en organische stof. De combinatie van al deze gegevens geeft volgens de initiatiefnemers de teler een compleet beeld van de conditie van zijn perceel en maakt duidelijk waar de belangrijkste verbeterpunten voor een perceel liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.