Akkerbouw

Nieuws

Resultaat HZPC halveert door moeizame markt EU

Joure – Het nettoresultaat van aardappelhandelshuis HZPC is het laatste boekjaar 2014/2015 gehalveerd. Dat komt doordat de afzet van pootaardappelen in de EU minder geld opbracht.

De netto-omzet in 2014/2015 bedraagt €242 miljoen. Dat is 14,4 procent minder dan de omzet in vorig boekjaar. Het nettoresultaat van €4,5 miljoen is 51 procent lager dan dat van vorig boekjaar. Toen haalde HZPC een record nettoresultaat van €9,2 miljoen.

Moeizame consumptiemarkt EU

De belangrijkste oorzaak voor de winstdaling is de moeizame consumptiemarkt in de EU, zegt directeur Gerard Backx. "De prijzen in de consumptieaardappelmarkt waren afgelopen seizoen bijzonder laag. Dat drukte de vraag naar gecertificeerd pootgoed. We zetten 68 procent van ons pootgoed af binnen de Europese Unie, inclusief Nederland."

Risico's gespreid

Ondanks de daling vallen de financiële resultaten Backx mee. "We hebben een goed resultaat behaald in een moeizame markt. De omzetdaling bleef beperkt, omdat HZPC risico's spreidt op geografisch zeer verspreide afzetmarkten en verschillende marktsectoren. De omzet buiten Europa bleef wel op peil."

Betere resultaten verwacht voor dit jaar

Backx verwacht voor het lopende boekjaar betere financiële resultaten. "De Europese aardappelmarkt herstelt. Bij de aanvang van het seizoen liggen de prijzen van consumptieaardappelen veel hoger dan een jaar geleden. Daardoor groeit de vraag naar pootaardappelen in Europa, terwijl een vergelijkbare vraag wordt verwacht buiten Europa."

Of registreer je om te kunnen reageren.