Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Regen drukt tarweprijs

Graan werd vorige week goedkoper. Er is regen voorspeld in de tarwegebieden van de VS en rond de Zwarte Zee. Het oogstaanbod drukt de maisprijs.

De tarweprijs klom begin vorige week, maar moest de winst later in de week weer helemaal prijs geven. De tarwenoteringen zakten over de hele week gerekend op de termijnmarkten in Parijs en Chicago en op de wereldmarkt. Vooral in Chicago ging het hard omlaag. Daar zakte de notering van het eerstaflopende contract (december) vorige week met 3,3 procent. In Parijs leverde het decembercontract 1,8 procent in. De prijsindex voor tarwe van de International Grains Council zakte 1,1 procent.

Volop oogst

Ook mais werd vorige week goedkoper. De oogst is in volle gang in de VS en de EU. De oogst zorgt tijdelijk voor extra aanbod, waardoor de prijs zakt. Bij tarwe duwen de weersvoorspellingen de prijs omlaag. Er is regen voorspeld in de tarweregio's van de VS, Rusland en Oekraïne. Het was juist de droogte in deze landen die de prijzen omhoog duwden. De verwachte neerslag duwt nu de prijs omlaag. Bovendien heeft de wereld dit seizoen meer dan genoeg tarwe en mais beschikbaar. Als de oogstverwachting voor volgend seizoen iets rooskleuriger wordt, heeft dat direct een scherp effect op de prijs.

Teleurstellende cijfers

Daar komt bij dat de Chinese economie opnieuw teleurstellende groeicijfers laat zien. Het land koopt veel graan en sojabonen op de wereldmarkt. Een economie die minder hard draait heeft minder grondstoffen nodig, redeneert de handel. Het decembercontract voor tarwe sloot vrijdag in Parijs op €176,25. Dat is de laagste notering sinds begin deze maand. In Chicago zakte het decembercontract vrijdag onder de $5 per bushel (€162 per ton). Dat is voor het eerst in bijna een maand.

Droogte in Australië

Dat de tarweproductie in Australië tegen valt door droogte, is onvoldoende om het tij te keren. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) houdt weliswaar vast aan een aanzienlijke tarweproductie in Australië van 27 miljoen ton. Dat is ruim 3 miljoen ton meer dan vorig seizoen. Maar veel marktanalisten hebben veel kritiek op deze optimistische schatting.

Lees ook: Brazilië heeft veel tarwe nodig

Laatste reacties

 • info36

  De Chinese economie heeft het laatste kwartaal een groei gerealiseerd van bijna 7%. Dat is super goed. Ze blijven continue op bijna 7%. Wat een lulverhaal dus.

 • meeuwes00

  @ info36 #1

  China ziet een groeipercentage van 7% als een binnenlandse recessie. Voor China is een groei van jaarlijks 10% gezond.

 • info36

  Het streefgetal is in China 7% en dat is erg hoog!

Of registreer je om te kunnen reageren.