Akkerbouw

Nieuws 2680 x bekeken laatste update:30 okt 2015

Opbrengstderving aardappelen door rot valt mee

Dronten – De schade van rot in aardappelen valt gemiddeld genomen mee in Nederland, blijkt uit een rondvraag.

Een fabrieksvertegenwoordiger rekent voor dat elke fritesfabriek in zijn werkgebied zo'n 250 tot 300 hectare heeft met opbrengstderving door rot. Gemiddeld rooien ze dan geen 60 ton van een hectare, maar slechts een - goed bewaarbare – 40 ton. Per fabriek is dat dus een opbrengstderving van zo'n 5.000 ton.

In augustus veel rot in Zuidwesten

Met vier grote aardappelverwerkers is de opbrengstderving door rot in Nederland maximaal zo'n 20.000 ton. Op een totale aardappelopbrengst van 3,8 miljoen ton aardappelen (volgens NEPG) is het effect van rot op de totale opbrengst marginaal.

De opbrengstderving in aardappelen in het Zuidwesten valt mee, terwijl daar in augustus in elk perceel wel rot voorkwam.

Op bedrijfsniveau soms meer dan 60% rot

Individuele telers worden soms geconfronteerd met veel rot, op bedrijfsniveau gaat het soms om meer dan 60%. Vooral rond Almkerk ging het vaak mis. Het najaar is niet extreem warm, waardoor goed kan worden gedroogd.

Later rooien, zodat knollen uitrotten

In de Biesbosch en rond Dordrecht kwam veel rot voor. Een klein geluk is dat het na de extreme regenval enkele weken regenachtig bleef. Dit weerhield telers te rooien, waardoor de rotte knollen tijd hadden uit te rotten. Veel telers zijn pas vorige week gestart. Axiaalrollen verwijderen de verpulverde knollen, waardoor relatief weinig rot de bewaring in wordt gereden.

Zorgen over vroeger ingeschuurde partijen

Jeroen Willemse van DLV Plant maakt zich weinig zorgen over de bewaarbaarheid van deze partijen. Met kachels en veel drogen zijn deze partijen goed onder controle te houden. Meer zorgen heeft Willemse over de bewaarbaarheid van eerder ingeschuurde partijen. Daarin openbaart zich toch wat vaker rot, terwijl dat op voorhand niet verwacht werd. Hij wijt dat door rooibeschadigingen. De knollen zijn omgeven door bacteriën, en rooibeschadigingen bleken makkelijke ingangspoorten. Een enkele partij moet voortijdig worden geruimd.

Goed bewaarbare partijen

Dat de ingeschuurde aardappelpartijen in het algemeen goed bewaarbaar zijn, is positief voor de markt, zegt Willemse. Normaal is het zo dat in jaar met veel rot rotte partijen boven de markt blijven hangen en een prijsdrukkend effect hebben, zeker in de eerste maanden tot aan de jaarwisseling. Aardappelverwerkers kunnen door het gedwongen aanbod rustig achterover leunen, de partijen komen toch wel, waardoor de prijs lange tijd relatief laag blijft. Nu de partijen goed bewaarbaar zijn, is er meer kans op een gezonde marktwerking.

Rooiomstandigheden nu goed, oogst bijna klaar

Aan het eind van de week is de aardappeloogst een heel eind klaar, zegt Paul Hooijman van DLV Plant over Flevoland en Noord-Holland. "Het gaat nu nog om de late rassen, de late percelen. Samen een procent of 10, denk ik. De rooiomstandigheden zijn nu goed."

Na de natte zomer pakt oktober erg droog uit, wat erg gunstig is voor de akkerbouwoogsten.

'Geen drama, maar ook geen feest'

De kwaliteit van de consumptieaardappelen is redelijk goed, zegt Hooijman. "Af en toe komt een rotje voor in ons werkgebied, door de overvloedige neerslag in de zomer. Het gaat dan niet over procente, maar in sommige boxen vraagt het wel om extra aandacht."

Zowel de kilo-opbrengsten als de onderwatergewichten zijn dit seizoen iets lager dan gemiddeld. Geen drama dus, maar ook geen feest.

Of registreer je om te kunnen reageren.