Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Meer teeltverboden door knolcyperus

Emmeloord – Het aantal teeltverboden in verband met knolcyperus is dit jaar gestegen naar 403. Vorig jaar golden 354 teeltverboden vanwege de aanwezigheid van het onkruid. In 2013 waren dat er 319, meldt de keuringsdienst NAK.

De NAK heeft dit jaar meer teeltverboden opgelegd dan in voorgaande jaren. Er zijn er 140 bijgekomen, tegen 137 vorig jaar en 105 in 2013. Ook zijn er dit jaar minder teeltverboden opgeheven, waardoor het totale aantal teeltverboden verder stijgt.

Hardnekkig onkruid

Knolcyperus is een hardnekkig onkruid. Percelen kunnen besmet raken via plant- en pootgoed of via werktuigen met aanhangende grond. Uitgangsmateriaal dat met knolcyperus is besmet, is waardeloos en moeten worden vernietigd. Op dat perceel geldt een teeltverbod van alle akkerbouw- en tuinbouwgewassen gedurende drie jaar. Het teeltverbod moet de vermeerdering en verspreiding voorkomen. De teler moet alle knolcyperus met de hand uitgraven of chemisch bestrijden.

Jaarlijkse controle

Een perceel waarop knolcyperus is aangetroffen, wordt jaarlijks gecontroleerd. Als na drie jaar geen knolcyperus meer is aangetroffen, vervallen de maatregelen. De NAK inspecteert het perceel dan nog twee jaar.

Eén reactie

  • DJM

    En doordat er geen grondontsmetting meer mag met monam, is bestrijding NOG lastiger geworden

Of registreer je om te kunnen reageren.