Akkerbouw

Nieuws 2408 x bekeken

Meer suiker en minder tarra in bieten

Breda – Het suikergehalte stijgt in de bieten. Telers voeren minder tarra aan naar de twee fabrieken van Suiker Unie. Dat blijkt uit de laatste campagnegegevens van de bietenverwerker.

Suiker Unie startte op dinsdag 22 september met de bietencampagne. In de eerste week lag het gemiddelde suikergehalte op 15,4 procent. In week 3 (tot en met zondag) bevatten de bieten gemiddeld 16,3 procent suiker.

Koude nachten en mooi weer

Door de koude nachten en het mooie weer slaat de biet meer suiker op in de wortel. Dat is duidelijk te zien in de suikergehaltes.

Zoetste bieten op Texel

De zoetste bieten komen van Texel met een suikergehalte van 17,6 procent. Daarna volgt de regio Groningenzand met 17,2 procent suiker. De bieten uit de regio Noord Holland Midden hebben het laagste suikergehalte van 15,2 procent.

Minder tarra

Door het mooie oogstweer daalt het percentage tarra dat met de bieten meekomt naar de fabrieken. In week 3 meet Suiker Unie gemiddeld 9,7 procent tarra. De campagne startte in de eerste week met 12,0 procent. De hoogste tarra wordt gemeten in de regio Groningen BRD met 17,3 procent. De schoonste bieten komen uit De Peel met 5,3 procent tarra. De winbaarheid blijft met gemiddeld 90,5 punten gelijk aan die in week 2.

Vorig jaar 16,7 procent suiker en 8,8 procent tarra

De bieten van oogstjaar 2014 bevatten over de hele campagne gemiddeld 16,7 procent suiker. In die campagne werd gemiddeld 8,8 procent tarra aangevoerd naar de fabrieken. De winbaarheid lag in de vorige campagne gemiddeld op 91,2 punten.

Of registreer je om te kunnen reageren.