Akkerbouw

Nieuws

Limagrain: hoger saldo eiwitteelt met winterveldbonen

Rilland – Met het voor Nederland nieuwe eiwitgewas winterveldbonen wordt het saldo van de eiwitteelt fors verhoogd, stelt veredelingsbedrijf Limagrain. Hierdoor is de winterveldboon een interessant gewas voor zowel akkerbouwers als veehouders.

"In praktijkproeven met het ras Tundra werden dit jaar opbrengsten van gemiddeld 7 ton per hectare behaald", meldt product manager Jan Wijnen van Limagrain. "In combinatie met het ruw-eiwitgehalte van 27 procent geeft dit een heel verdienstelijk saldo. Winterveldbonen ruimen bovendien al vanaf begin augustus het veld, waardoor nog alle gelegenheid is voor het uitrijden van dierlijke mest en een geslaagde volgteelt."

Winterveldbonen worden vanaf half oktober tot half november gezaaid, bij voorkeur op goed vochthoudende gronden. "Direct na de winter stoelt het gewas flink uit, waardoor minder zaaizaad volstaat om een hoog stengelaantal te realiseren."

De gedorste veldbonen vormen een hoogwaardige eiwit- en zetmeelbron in het rantsoen van rundvee, varkens en kippen. Het gewas leent zich hierdoor als derde gewas in het veehouderijbouwplan. Maar de winterveldboon, die meetelt als vergroeningsgewas, past ook in het bouwplan van een akkerbouwer. Wijnen: "De vlinderbloemige veldboon levert extra bemestingsruimte op en laat een heel mooie, vroege stoppel achter voor een groenbemester of volggewas."

Of registreer je om te kunnen reageren.