Akkerbouw

Nieuws 1524 x bekeken

Lager suikergehalte bieten door somber weer

Dinteloord – In de eerste campagneweek van Suiker Unie (week 39) is door gebrek aan zon en veel neerslag een gemiddeld suikergehalte geregistreerd van 15,4 procent. De variatie tussen de gebieden is groot; waar in De Peel met een suikergehalte van 14 procent is gerooid, bevatten de bieten van het Groningse veen 16,7 procent suiker en van het zand zelfs 16,9 procent suiker.

Die gemiddelde 15,4 procent is iets lager dan Suiker Unie had verwacht, maar de verwerker geeft aan dat de suikergehaltes dagelijks stijgen. Suiker Unie omschrijft de weersomstandigheden van deze week als 'suikerweer'.

Goede wortelopbrengst

Tegelijk met de stijgende suikergehaltes gaan de tarracijfers omlaag. Gemiddeld lag dat vorige week op een - voor het begin van de campagne - relatief hoge 12 procent, maar de oogstomstandigheden verbeteren met de dag.

De eerste indruk van de wortelopbrengst is goed, meldt Suiker Unie. De agrarische dienst hoort regelmatig dat telers en loonwerkers verrast zijn door de hoge opbrengsten.

Zowel de bietenoogst als de verwerking in de fabrieken verloopt conform de planning.

Of registreer je om te kunnen reageren.