Akkerbouw

Nieuws 1193 x bekeken

LTO: onderzoeksprogramma akkerbouw voorbeeld voor AVV-verklaring

Den Haag – Het onderzoeksprogramma van de Brancheorganisatie Akkerbouw wordt als voorbeeld gebruikt voor andere aanvragen voor een algemeen verbindend verklaring (AVV) door het ministerie van Economische Zaken.

De BO Akkerbouw is het meest ver met de voorbereidingen van zo'n AVV-aanvraag, meldt secretaris Jeroen Kloos van de LTO-vakgroep Akkerbouw in de nieuwsbrief.

De aanvraag is nog in behandeling bij EZ. De BO Akkerbouw moet duidelijk maken dat alle akkerbouwers evenredig baat hebben bij het onderzoeksprogramma en dat het een algemeen economisch belang dient. Ook moet de BO aantonen dat het onderzoeksprogramma is gebaseerd op een analyse, zoals die ook is opgesteld voor de innovatieagenda van het topsectorenbeleid voor de akkerbouw.

Na het opheffen van de productschappen hebben diverse sectoren brancheorganisaties en producentenorganisaties opgericht. Met een AVV-verklaring van EZ kunnen de organisaties heffing opleggen aan alle sectorgenoten. Zo voorkomt de BO Akkerbouw dat ook akkerbouwers profiteren van het onderzoeksprogramma, zonder dat ze een financiële bijdrage leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.