AkkerbouwNieuws

‘Import uit Oekraïne drukt tarweprijs in EU’

Brussel – Importeurs in de EU hebben de laatste week voor bijna 134.000 ton tarwe een invoercertificaat aangevraagd onder het TRQ-quota 09.4125.

Dat is veel meer dan gebruikelijk. De hausse aan aanvragen kan maar één ding betekenen, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). “De tarwe komt waarschijnlijk uit Oekraïne. Normaal wordt dit quotum weinig benut. Nu zijn importeurs bereid €12 invoerheffing te betalen. Dat kan alleen maar betekenen dat tarwe in Oekraïne minstens €12 per ton goedkoper is dan tarwe uit de EU. Dergelijke import heeft een drukkend effect op de Europese tarweprijs.”

TRQ-quotum

Dit kalenderjaar werd totaal voor 492.500 ton tarwe een invoercertificaat aangevraagd onder tariefquotum 09.4125. De laatste drie weken was dat 293.900 ton, waarvan 133.958 ton in de laatste week. Onder dat quotum valt tarwe die uit alle derde landen wordt ingevoerd, behalve uit de VS en Canada waar aparte TRQ-importquota voor gelden. Een TRQ-quotum wil zeggen dat voor een bepaalde hoeveelheid graan een lagere invoerheffing geldt dan normaal. Brussel hanteert een invoerheffing van €95 per ton zachte tarwe. In het TRQ-quotum 09.4125 is dat €12.

Beheer
WP Admin