Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

IGC verhoogt opnieuw graanprognose

Londen – De International Grains Council (IGC) verhoogt opnieuw de verwachting voor de graanoogst van dit seizoen 2015/2016. De IGC gaat nu uit van een wereldwijde productie van 1.999 miljoen ton graan, exclusief rijst.

Het is de vierde achtereenvolgende maand dat de IGC de oogstprognose verhoogt. In juni ging de IGC nog uit van 1.966 miljoen ton graan.

Maar ook de prognose voor het verbruik stijgt. Dat schat de IGC nu op 1.991 miljoen ton. Dat is 10 miljoen ton meer dan de prognose in juni.

Graanproductie groter dan verbruik

De graanoogst valt 27 miljoen ton lager uit dan vorig seizoen, terwijl het verbruik met 6 miljoen ton toeneemt. Toch groeien de eindvoorraden van 447 miljoen ton vorig seizoen naar 454 miljoen ton aan het eind van dit seizoen. Dat komt doordat de graanproductie ook dit seizoen groter is dan het verbruik.

Grootste graanvoorraad in 29 jaar

De graanvoorraad is de grootste in 29 jaar, stelt de IGC. Maar daarvan ligt 181 miljoen ton (40 procent) in China. Die voorraad heeft weinig invloed op de prijsvorming op de wereldmarkt. Volgens de IGC zijn het strategische reserves die China op peil wil houden om misoogsten op te vangen. Dat graan is niet beschikbaar voor de wereldmarkt.

Eén reactie

  • peter1939

    dus lagere prijzen.....

Of registreer je om te kunnen reageren.