Akkerbouw

Nieuws 2624 x bekeken 1 reactie

Hogere opbrengst door betere samenwerking in bodem

Driebergen – Door het afweersysteem van planten beter te laten samenwerken met het bodemleven, kunnen gewassen een hogere opbrengst geven.

Een team van Amerikaanse onderzoekers heeft berekend dat hierdoor in 20 jaar tijd de opbrengsten met 20 procent omhoog kunnen, terwijl de inzet van kunstmest met 20 procent omlaag gaat. De Universiteit van Utrecht (UU) gaat dit verder onderzoeken. Dat zei professor Corné Pieterse van de UU op een themadag in Driebergen over groene gewasbescherming.

Planten weerbaarder maken

"Micro-organismen in de bodem kunnen planten weerbaarder maken tegen ziekten en plagen", zei Pieterse. "Zo zijn er bodemschimmels geïsoleerd, die engerlingen en emelten voor 100 procent kunnen doden. Kasproeven tonen aan dat planten met veel micro-organismen rond de wortels twee tot drie keer zo veel verse opbrengst geven dan planten waar die micro-organismen ontbreken. Een proef met radijszaad toont aan dat het gewas veel minder last heeft van fusarium als de micro organismen in een coating om het zaad zitten."

Eigenschappen verloren gegaan

Pieterse stelt dat de veredeling van gewassen altijd gericht is geweest op het verhogen van de opbrengst. "Wellicht dat andere eigenschappen daardoor verloren zijn gegaan, zoals het vermogen van de plant om effectief samen te werken met micro-organismen in de bodem."

Invloed chemische middelen en kunstmest

De Universiteit van Utrecht gaat dit verder onderzoeken in het project 'Back to the roots', zegt Pieterse. "We gaan bijvoorbeeld ook kijken hoe het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest het microleven in de bodem beïnvloeden. We kijken ook of bepaalde micro organismen rond de wortels van wilde planten een positief effect hebben op cultuurgewassen."

Eén reactie

  • koster

    positief nieuws

Of registreer je om te kunnen reageren.