Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Helft aardappelen wordt weggegooid

Zürich – Meer dan de helft van de aardappeloogst wordt in Zwitserland weggegooid in het traject van perceel tot en met bord. Van de gangbare tafelaardappeloogst 53 procent en in het biologische segment zelfs 55 procent.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Zwitserse ETH universiteit. "De aardappelverspilling is ook in Zwitserland groot", zegt onderzoeker Christian Willersinn, refererend aan gegevens uit Engeland waar ongeveer twee derde van de aardappelen in de vuilnis belanden.

Fritesaardappelen minder verspild

Van aardappelen die worden verwerkt tot frites en chips wordt iets minder verspild; 46 procent van de gangbare en 41 procent van de biologische aardappelen worden weggegooid.

Overproductie

Het hogere aandeel afval bij conventioneel geteelde verwerkingsaardappelen is ingegeven door de overproductie van dit gewas, menen de onderzoekers. Dit gebeurt nauwelijks in de biologische landbouw. Verspilling in de biologische sector komt vooral doordat de aardappelen niet voldoen aan de hogere verwachtingen.

Verlies in alle schakels keten

De verliezen treden op in alle schakels van de keten. Tot een kwart van de tafelaardappeloogst valt al bij telers buiten de boot. Vervolgens wordt 12 tot 24 procent uitgesorteerd door groothandelaren. In de detailhandel verdwijnt maximaal 3 procent en in de huishoudens wordt nog eens 15 procent verspild.

Hoge kwaliteitsstandaard consument

Willersinn beschuldigt vooral de hoge kwaliteitsstandaard bij consumenten, zeker als het aankomt op verse aardappelen. Aan de producentenkant wordt gewezen op ziektedruk; vanwege gevreesde gezondheidseffecten worden aangedane aardappelen weggegooid. Daar ligt ook een deel van de oplossing van het probleem. Bijvoorbeeld door met een ruime gewasrotatie besmettingen te voorkomen en door rasverbeteringen dankzij de veredeling.

Eén reactie

  • veldzicht

    Goed dat er nog een veestapel is en kan het dienen als veevoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.