Akkerbouw

Nieuws

Grootste deel uienoogst achter de planken

Doetinchem – De goede oogstomstandigheden hebben geresulteerd in een grote inhaalslag in de uienoogst. Bijna alles is gerooid en het de meeste uien liggen achter de planken. De landelijke opbrengst ligt rond het gemiddelde. De kwaliteit baart geen zorgen, mits er goed wordt gedroogd.

Binnen een ruime week is ongeveer driekwart van de uien naar binnen gereden, registreert Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot. Het binnenrijden gebeurt vaak een enkele dagen na het rooien.

Snel oprapen

"Doordat de dagen korter worden en nachten vochtig zijn, zie je de druk van het snel oprapen bij telers. 85 tot 90 procent is gerooid, een week geleden was dat zo'n 15 procent. Dat laat zien dat capaciteit een belangrijk aspect is van de kracht van de sector."

Wisselende hectare-opbrengsten

Het beeld over hectare-opbrengsten is wat wisselend. Landelijk, maar ook binnen provincies. Jonker: "Dit resulteert niet in een slechte oogst, soms zelfs in een heel goede oogst, maar over de hele linie een gemiddelde oogst. Dit in tegenstelling tot wat de verwachtingen waren voor de regen in september, toen de verwachtingen nog wat negatiever waren."

Oogst twee tot drie weken vertraagd

In het Zuidwesten lag maandagavond 90 procent binnen, zegt Luc Remijn van DLV Plant. "Dat is heel snel gebeurd allemaal. Eind van de week volgt de rest." Al met al is de oogst twee tot drie weken vertraagd. "De uien hebben een eindsprint gemaakt, behalve de vroege en dus eerder slijtende gewassen. Ik denk dat in het Zuidwesten de opbrengst op een 48 tot 50 ton netto komt. Dat is 5 tot 10 procent lager dan vorig jaar."

Geen zorgen over kwaliteit

De beide uienspecialisten maken zich geen zorgen over de kwaliteit, mits de uien goed worden gedroogd. Zo kunnen ook de dreigende watervellen te lijf worden gegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.