Akkerbouw

Nieuws

Franse opbrengsten fors lager

Parijs – De oogsten aan mais, suikerbieten en aardappelen komen in Frankrijk dit jaar fors lager uit dan in het vorige seizoen. Dat komt vooral door het warme en droge weer aan het begin van de zomer.

De regen die later in het seizoen in sommige delen van het land in overvloed is gevallen, is toch niet voldoende geweest om de schade volledig te compenseren, stelt het ministerie van landbouw.

Mais

Het ministerie schat dat aan voedermais 17,2 miljoen ton wordt binnengehaald, dat is dan 16 procent minder dan in 2014. Bij korrelmais loopt de oogst 28 procent achter bij die van vorig jaar. Het totale areaal mais is ook 11 procent kleiner dan vorig seizoen. Het ministerie meldt daarbij dat een aantal percelen met korrelmais uiteindelijk als voedermais zijn geoogst.

Suikerbieten

Bij suikerbieten komt de oogst volgens de laatste schattingen uit op 32,4 miljoen ton, 15 procent minder dan vorig seizoen en ook 7 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Het areaal is 4 procent kleiner en de opbrengst per hectare blijft met 83,2 ton 11 procent achter bij het vorige seizoen.

Aardappelen

Aardappelen vertonen hetzelfde beeld, want hier is de oogst met 5,1 miljoen ton 18 procent kleiner op jaarbasis en ruim 3 procent minder dan het vijfjaarlijks gemiddelde. De opbrengst per hectare ligt 16 procent onder die van het gunstig verlopen vorige seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.