AkkerbouwNieuws

Europa verslaafd aan bestrijdingsmiddelen

Amsterdam – De biodiversiteit wordt aangetast door ‘industriële’ landbouw en overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen veroorzaakt water- en bodemvervuiling.

Die conclusie trekt Greenpeace in een vandaag gepubliceerde eigen studie: ‘Europe’s Pesticide Addiction – How Industrial Agriculture damages our Environment’. Bijna een kwart van de kwetsbare en bedreigde soorten in de EU loopt volgens Greenpeace gevaar door bestrijdingsmiddelen en kunstmestgebruik. Het voortbestaan van soorten en cruciale ecosysteemdiensten zoals bestuiving, staan op het spel.

Europa’s afhankelijkheid is verslaving

“Europa’s afhankelijkheid van chemische bestrijdingsmiddelen is niks minder dan een verslaving”, zegt Herman van Bekkem, campagneleider Landbouw bij Greenpeace Nederland. “Gewassen worden routinematig behandeld met een grote variatie aan pesticiden, soms tientallen keren per groeiseizoen.

Verschuiving naar duurzame ecologische landbouwpraktijken

Niet-chemische alternatieven zijn er ook, maar politieke en financiële steun moeten ervoor zorgen dat dit veel gebruikelijker wordt.” Een verschuiving van politieke en financiële steun van ‘industriële’ landbouw naar duurzame ecologische landbouwpraktijken is daarom hard nodig, aldus de milieuactiegroep.

Beheer
WP Admin