Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Europa verslaafd aan bestrijdingsmiddelen

Amsterdam – De biodiversiteit wordt aangetast door 'industriële' landbouw en overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen veroorzaakt water- en bodemvervuiling.

Die conclusie trekt Greenpeace in een vandaag gepubliceerde eigen studie: 'Europe's Pesticide Addiction - How Industrial Agriculture damages our Environment'. Bijna een kwart van de kwetsbare en bedreigde soorten in de EU loopt volgens Greenpeace gevaar door bestrijdingsmiddelen en kunstmestgebruik. Het voortbestaan van soorten en cruciale ecosysteemdiensten zoals bestuiving, staan op het spel.

Europa's afhankelijkheid is verslaving

"Europa's afhankelijkheid van chemische bestrijdingsmiddelen is niks minder dan een verslaving", zegt Herman van Bekkem, campagneleider Landbouw bij Greenpeace Nederland. "Gewassen worden routinematig behandeld met een grote variatie aan pesticiden, soms tientallen keren per groeiseizoen.

Verschuiving naar duurzame ecologische landbouwpraktijken

Niet-chemische alternatieven zijn er ook, maar politieke en financiële steun moeten ervoor zorgen dat dit veel gebruikelijker wordt." Een verschuiving van politieke en financiële steun van 'industriële' landbouw naar duurzame ecologische landbouwpraktijken is daarom hard nodig, aldus de milieuactiegroep.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  als we allemaal biologische zouden gaan zou de mensheid uitsterven door voedseltekort, het is maar net waar je je prioriteit legt, maar greenpeace is een clubje dat alle eenzijdig bekijkt zoals het hun goed uitkomt

 • A1967

  Schoenmakers, rechtstreeks uit de marketingkoker van chemische industrie en wetenschappelijk allang achterhaald.

 • veldzicht

  Greenpaece moet weer even van zich laten horen,
  de enigste kennis die ze van landbouw hebben is dat enkele vroeger een schooltuintje hebben gehad voor de rest geen flauw benul van hoe het op een landbouwbedrijf werkt.
  ach laat maar ook,morgen ligt dat rapport onder in de la en volgende week is het vergeten.

 • boertinus

  Kijk niet ieder middel zal helemaal natuurvriendelijk wezen. Maar om gelijk 25% van uitstervende gevaar drijgt is zeer hoog gegrepen. Enja eigen onderzoek zo ken ik er nog wel meer! Iemand toevallig een linkje. Zeer nieuwsgierig naar dit onderzoek?

 • Greenpeace Nederland

  @boertinus: Het rapport vind je hier: www.greenpeace.org/international/Global/international/publications/agriculture/2015/Europes-Pesticide-Addiction.pdf Ik ben benieuwd naar je reactie. Herman van Bekkem

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.