Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Elektrisch beregenen voordelige optie

Elektrisch beregenen met een dompelpomp uit een bron is beduidend goedkoper dan beregenen met een dieselaangedreven pomp uit de sloot. Daarbij is elektrisch beregenen ook duurzamer door een lagere broeikasemissie en een lager cumulatief energieverbruik.

Dat blijkt uit modelberekeningen die door PPO-Wageningen UR-onderzoeker Joanneke Spruijt binnen het praktijknetwerk 'Duurzaam elektrisch beregenen' uitgevoerd zijn.

Sloot of bron

De vergelijking is gemaakt aan de hand van een praktijksituatie. In de uitgangssituatie werd beregend met een motorpompunit vanuit de sloot. Om alle percelen te kunnen bereiken werd met losse aluminium buizen de afstand tussen sloot en perceel overbrugd. In de nieuwe situatie wordt vanuit een bron vanaf een vaste plaats beregend. In de bron is een dompelpomp gehangen die met stroom van het net aangedreven wordt. Vanaf deze plek wordt het beregeningswater via een vast ondergronds leidingensysteem naar de percelen gepompt.

Uit de PPO-berekening blijkt dat elektrisch beregenen €24 per hectare per keer goedkoper is dan het traditionele systeem waarbij water uit de sloot gebruikt wordt.

Diesel en pompsysteem maken verschil

Het verschil in kosten zit niet alleen in het verschil tussen diesel en stroom, maar komt ook door het pompsysteem. Bij het elektrische systeem wordt een diepwelpomp in de bron geplaatst. Deze duwt het water omhoog. Dit kost minder energie dan een pomp die het water naar boven moet zuigen. Het nadeel van dit systeem is de elektrische aandrijving. Daarvoor moet er wel een netaansluiting in de buurt van de bron zijn. Een optie om ook op afstand elektrisch te kunnen beregenen is om gebruik te maken van een dieselaggregaat.

Kostenbesparing van 25%

Voor het praktijknetwerk is een aanvullende praktijktest gedaan. Het energieverbruik van een door Robbemont Mechanisatie ontwikkelde mobiele elektrische pompset is vergeleken met een traditionele dieselpompset. Met de elektrische pomp in combinatie met een aggregaat werd voor dezelfde hoeveelheid beregeningswaarde een besparing van zo'n 25% aan kosten voor diesel gerealiseerd.

Lees meer informatie in Boerderij editie 6 die 3 november verschijnt

Eén reactie

  • ed12345

    Effe vergeten wordt dat slootwater veel zachter en warmer is dan bronwater

Of registreer je om te kunnen reageren.