Akkerbouw

Nieuws

Egypte scherpt maatvoering pootgoedimport aan

Cairo – Egypte scherpt de eisen voor de import van pootaardappelen aan. De maximum knolgrootte is verlaagd van 60 naar 55 millimeter vanaf dit seizoen.

Daardoor moet meer bovenmaats pootgoed worden afgezet op de markt voor consumptieaardappelen. Dat brengt minder geld op.

Probleem voor Schotten

Egypte is een belangrijke afnemer van Nederlands pootgoed. De export schommelt in de meeste jaren rond de 50.000 ton. Dat is rond de 6% van de totale export. De aanscherping treft echter vooral de Schotse sector, stelt directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico. "Die exporteren veel Hermes naar Egypte. Dat ras produceert tot wel 35 procent knollen in de maat 55/60. Voor de Schotten is dit echt een probleem. Voor de Nederlandse sector betekent het extra bovenmaat, die op de markt voor consumptieaardappelen moet worden afgezet."

Weinig gevolgen voor HZPC

De aanscherping heeft weinig gevolgen voor handelshuis HZPC, stelt directeur Gerard Backx. "We leveren al meerdere jaren hoofdzakelijk tot 55 mm aan Egypte. Buiten Europa zijn er eigenlijk geen landen die 55-op willen. Binnen Europa kan het wel, als de klant dat wenst. Het heeft vooral gevolgen voor de rassen die naar Egypte gaan, zoals Spunta, Cara en Hermes. Schotland is een grote exporteur naar Egypte. Die voelen dit het sterkst."

Of registreer je om te kunnen reageren.